Sange til fødselsdag – det skal der til, og du skal komponere. Og dette skal gerne gøres festligt! En fødselsdagssang er tit en meget traditionel del af en fødselsdagsfest. Denne side handler om andre måder man kan formidle sange til fødselsdag på. Herunder er listet forskellige metoder, der ikke ligefrem ligger på den traditionelle side, når det kommer til fremførelsen.

Sange til fødselsdag – lej en skuespiller

Hyr en sjov person som noget andet end traditionelle sange til fødselsdagDu kan hyre en anden til at fremføre din sang. Det kan også være et par eller i en given situation, som fx på fødselarens arbejdsplads. Det kan være, at der er én i din bekendtskabskreds, der tager ud og underholder eller som dyrker amatørteater eller skuespil. Det kan evt. være fødselaren selv, skuespilleren parodierer eller en kendt eller en helt tredje person. Herefter er det op til dig, hvilken sang han eller hun skal synge.

Sange til fødselsdage behøver ikke altid omhandle fødselaren selv, men kan være en sang om det der sker i samfundet. Sange, der er skrevet ud fra en jeg-person eller en sang fødselaren godt selv kan lide. Fx hans eller hendes yndlingssang. Den valgte sang kan herefter rettes til, så den passer på fødselaren.

En fødselsdagshymne

En hymne er noget, der ikke nødvendigvis behøver at blive sunget, men som bare er lyde. Det kan være, at alle gæsterne til festen skal nynne, brumme eller ’chante’ deres helt egen lyd. Denne lyd skal så korrigeres efter en melodi, og her er det op til dig, hvilken melodi hymnen skal gå efter. Vi kender jo mange allerede, og der vil opstå stor glæde når alle begynder at følge melodien med deres lyd. Dertil kan det være. at fødselaren skal give sin lyd, og fremføre en del af hymnen solo.

De fleste mennesker kan nynne, brumme eller fløjte, så det er frit for, hvordan man fortolker sin lyd. Dertil bliver din ’sang’ til en hymne, og du kommer med et anderledes indslag. En stærk melodi bliver altså til en hymne, når den blot bliver nynnet eller brummet. Og så er det underordnet, om der er tale om Der er et yndigt land eller Go West. 

En virkelig gammel fødselsdagshymne

 

Nyn jeres sange til fødselsdag

Et andet forslag til sange til fødselsdag, kan være at fødselaren skal nynne en sang. Dertil skal der være en sang uden tekst på et lydanlæg og en mikrofon til fødselaren, så alle kan høre, hvordan det går med at nynne. Du kan finde karaoke-versioner af mange kendte sange på YouTube.

Inddel fx gæsterne i to hold, hvor de skal konkurrere om, hvem der kan gætte sangene hurtigst. Lav en top 3 og se hvem der vinder.

Karaoke I Will Survive – et oplagt hit til fødselsdagsfesten

 

Gæt forskellige sange til fødselsdag

Et andet indslag er, at publikum gætter en sang. Festen deles op i to hold med fødselaren som dommer eller blot deltager på et af holdende.

Denne måde at fremføre sange til fødselsdag på, er meget sjov og samtidig noget, der får konkurrencegenet frem. Det kræver, at man har nogle A4-ringbind i hård plast, hvori man kan indsætte plasticlommer. Der kræves fire eller fem mapper og i samme rækkefølge indsættes nu et ord, fra en linje i en sang.

Det kunne være; ”Han sikrer sig en gave…” Dernæst skal hver mappe nu i lavformat have et ord, i den første plasticlomme. Mapperne placeres på et bord, og hver plasticlomme på bagsiden har et tal.

Når det første hold starter, skal de vælge et tal. Hvis tallet er ét, vendes første side i plasticlommen. Her dukker ordet ’Han’ op. Så skal holdet synge en sang, med ordet han. Kan de ikke det, går turen over til det andet hold.

De vælger så et nyt tal – det kunne være nummer 5 og femte plasticlomme vendes og frem kommer ordet ’Gave’. Kan de ikke synge en sang med gave, går turen tilbage.

Til sidst vil hele linjen dukke op. Kan holdet gætte hele sangen ved at synge den inden, må de gerne det.

Ved en fødselsdag kan temaet være fødselsdagssange, og det har holdene måske fået at vide på forhånd, sådan at de har en chance for at gætte sangene, og rent faktisk synge dem for fødselaren. Kan du spille et instrument, bliver legen blot endnu mere festlig.

En evergreen om at blive gammel på den FEDE måde

 

Sjov sang om at blive gammel

Alle bliver ældre. Om 20 år griner de smarte unge mennesker ikke så meget mere, når det er dem, der nærmer sig de 40 somre. Hvorfor ikke grine af alderens komme sammen, nu vi alle er i samme båd. Der findes utvivlsomt rigtig mange sjove sange om at blive gammel. Du kender bedste fødselarens grænser, så det ikke bliver alt for pinligt med grovhederne. Du kan naturligvis også selv fatte pennen og skrive en fantastisk sang med sjov tekst. 

Morsomme sange

Det pynter til enhver fødselsdagsfest med smilende ansigter. Du kan få mundvigene til at vende opad ved at medbringe en stak morsomme sange. Skriv selv fra bunden eller byt nogle ord fra allerede eksisterende sangtekster. Fremførelsen har i den grad også en del at sige. Stiller du dig op med andre gæster, klædt ud og det hele, vil det kalde på op til flere ekstranumre. 

Sjov sang til 40 års fødselsdag

Fyrre, fed og færdig. Nej, vent lidt – fyrre, fræk og frejdig – sådan burde den lyde. At fylde 40 er ingen alder, for det er først nu alt det sjove begynder. Det skal fejres med nogle sange, der får smilene frem i hele selskabslokalet. Digt selv eller lad dig inspirere af allerede eksisterende sange derude. 

Nu kan du vælge og vrage mellem alle de herlige forslag til sange til fødselsdag. Find din personlige favorit og øv dig grundigt før du går op på de skrå brædder til fødselsdagsfesten.