Fødselsdagssang, men hvordan? Her kan du få råd til, hvordan du bærer dig ad. Der er lette og svære melodier. Inden du skriver din fødselsdagssang, skal du overveje om du selv vil spille til.

Det kan være et smukt minde for fødselaren, hvis du klimpter med på en guitar eller et klaver. Sørg for at instrumentet er til rådighed ved festen, inden du kaster dig over alt for mange indledende forberedelser. At du spiller og synger med på sangen, er kun et plus og vil score mange letkøbte point. Dertil kan det også være et fint indslag, at du selv slår tonen an på den melodi, du vælger at fremføre din fødselsdagssang på.

Hvis du ikke selv spiller et instrument, er der måske en anden i familien, der gør. Det kan også komme på tale, at leje en musiker udefra til at bidrage med underlægningsmusik. Få tips her. 

Der er næppe noget mere opløftende, end når børn giver en herlig fødselsdagssang

 

Lette melodier til en fødselsdagssang

  • Det er i dag et vejr; En melodi de fleste kender – teksten er tilmed nogenlunde nem at rime på. Derudover kan du finde sangen på YouTube eller selv støve den op i en sangbog. Det er gældende for alle melodierne i denne række. Så der er stort set intet, der holder dig tilbage.
  • Katinka Katinka; En gammel sang, der rammer godt, hvis gæsterne er omkring 30 og derover. Samtidig er melodien sjov, da den minder om en sømandsvise. I sin tid fremført af Lille Palle, og kan give stemning et klart løft. 
  • Jeg er havren; En smuk, romantisk og traditionel melodi med 4 linjer pr. vers – det kan selv en uerfaren sangskriver overkomme. Det kan også være, du allerede har et gammelt eksemplar liggende fra en anden fødselsdagsfest, og kan bytte lidt rundt på ordene. At lave en fødselsdagssang, der ikke rimer, kan også være et sjovt indslag, der scorer nogle hurtige point og sørger for billige grin. 
  • Mor jeg skal tisse; En frisk, munter og gammel melodi på 8 linjer. Et oplagt melodivalg, hvis du skal skrive en fødselsdagssang til en ældre fødselar på omkring 50 år og opefter.
  • Fra Engeland til Skotland; Kender vi alle fra børnebøgernes tid. Det er en fjern tid, så brug den ikke til en 18 års fødselsdag. Melodien er rimelig let at komme igennem, også selvom du har problemer med at rime.
  • Mariehønen Evigglad; Kender de fleste dog stadig, også de helt unge på fx 18 år. Så er det et ungdomsparty, du skal til og gerne vil skrive en festsang, brug da melodien. Den er frisk, og sød, og indeholder kun 4 linjer per vers.

Hvad skal du selv være klar over?

Det er ret vigtigt, at du har melodi-spørgsmålet på plads fra start, og at du er tro mod dig selv og fødselaren, om hvilket melodivalg, som er passende. Når du har valgt melodien på din fødselsdagssang, skal du have skrevet en god tekst. Dette kan gøres ud fra mange parametre, og belyses ud fra hvilke oplevelser, du har haft med fødselaren.

Er der andre ting, der skal viderebringes ved selve fødselsdagen, kan dette også skrives ind i teksten. Gør dig klar på, hvilket budskab du vil lægge for dagen. Er det ros? Omsorg? Kærlighed? Eller måske noget helt tredje. Mange lader tit en giftig kommentar falde i en sang, men helst med et glimt i øjet.

Det er helt op til dig som sangskriver, når du skal komponere din fødselsdagssang. For at gøre det let og overskueligt, skal du altså vælge en simpel melodi. Én der passer ind i festlighederne og en, der passer til fødselaren. Det skal samtidig klinge af, hvilket budskab du ønsker at sende samt beskrives i de ord, du komponerer teksten med. Kan du det, har du en simpel og let fødselsdagssang, som skaber glæde og smil linjen over.

Fødselsdagssang for voksne

Der er fødselsdagssange for børn – og så er der dem for voksne. Her kan man tillade sig helt andre ting i teksten. En rigtig voksenfødselsdagssang kan være både grov, sjov og lidt fræk i sin tekst. Det er absolut tilladt at tage lidt gas på fødselaren – det skal tages med et grin, når man bliver ældre. Har fødselaren nogle personlige yndlingssange, vil det sprede glæde at digte ny og relevant tekst til en af disse. Hvis man kan samles nogle stykker og fremføre sangen, har man et indslag, hvor kameraerne med garanti vil blive fundet frem. 

Fjollet fødselsdagssang

En fødselsdag er en festdag. Man fejrer, at fødselaren har holdt ud i endnu et år – det kalder på en sang. Men ikke hvilken som helst af slagsen. Der skal grines, så du må diske op med nogle fjollede rim, der går lige i smilehullerne. Digt ny gakket tekst til I dag er det Oles fødselsdag eller spil en vild mundharpesolo i den med instrumenter. 

Fødselsdagssang Bamse

Når nogle nævner fødselsdagssang og Bamse i samme ombæring, kan der være tale om to sange. I Bamse & Kylling sang Bamse engang en uforglemmelig fødselsdagssang, som de små ganske enkelt ikke kan få nok af. Det kan dog også dreje sig om Bamses Fødselsdag fra Dyrene i Hakkebakkeskoven. Vælg selv hvilken, der skal synges til din fødselsdagsfest. 

 

Så er der blot tilbage at ønske god fornøjelse med at finde den perfekte fødselsdagssang til lejligheden. Du kan få meget mere inspiration til festlige lejligheder her på siden.