30 års fødselsdag – sådan en kan afholdes på mange måder. De 30 år er den alder, hvor man giver fødselaren peber, hvis han eller hun ikke er gift. Det er – næsten – helt op til dig som 30 års fødselar, hvordan du vil fejres. Måske skal det foregå stille og roligt med brunch og kagemand eller en abefest af rang. Gæsterne kan dog også stå for en del fis og ballade. 

30 års fødselsdag traditioner

Der er flere sjove traditioner at holde styr på, når det kommer til fejringen af en 30 års fødselar. Er personen stadig ugift, skal der jo deles – rigeligt – med peber ud. Men hvorfor forholder det sig så lige sådan?

Jo, traditionen stammer tilbage fra 1500-tallet, hvor handelsfolk blev betegnet pebersvende. Når man på den måde tjente til livets ophold ved at sælge diverse krydderier, var det naturligvis svært at holde et ægteskab ved lige samtidig. Derfor forblev disse handlende som oftest ugifte og deraf betegnelsen. Om rejsende pebersvende så havde en kvinde i hver en havn, ligesom sømænd, melder historien dog intet om. 

Ugifte kvinder fik senere i historien titlen pebermøer, da gammeljomfruer var ved at gå lidt af mode. Det er altså indforstået, at man ikke kunne gifte sig, hvis man solgte peber. 

30 år er jo ikke længere en helt ung alder. Hvis man endnu ikke har giftet sig, er det måske på høje tid. Derfor drilles en ugift 30 års fødselar med peber i stride strømme – også selvom man lever i et fast forhold, bare uden at være gift. Der deles peberkværne ud og det kan ligefrem komme på tale med et helt peberbad.

Se bare her

 

Det er også meget populært at fremstille store figurer, som skal forestille peberkværne, til at stille i indkørslen. De skal være så grimme som muligt og gerne noget, som ikke er alt for let at få af vejen igen. At fylde 30 år behøver bestemt ikke være nogen dans på roser. Så frem med olietønderne og kreativiteten – 30 års fødselarens indkørsel skal udsmykkes på flotteste vis. 

Man kan også male på vejen foran fødselarens lejlighed, hvis ikke der forefindes en indkørsel. Hvis “offeret” bor rigtig langt ude på landet, og der derfor er rigeligt med plads, kan man også stille et dekoreret bilvrag frem, så der ingen tvivl er om, hvem der fylder rundt. 

30 års fødselsdag tale

Når der sådan rundes et skarpt hjørne, kalder det på en tale. Men hvordan dælen bærer man sig lige an, hvis ikke man er de store taler og man ikke har ordet i sin magt osv. 

Fat mod – øvelse gør mester! Du kan i ro og mag forberede din tale i god tid før festen. Skriv løbende stikord og noter om, hvad der kunne være sjovt at have med i din tale. Husk at øve dig før talen skal afholdes. Hav øjenkontakt med gæsterne undervejs og indlæg skålepauser. 

30 års fødselsdag sang

Sang skal der til – især når der fyldes rundt. Man kan skrive sine fødselsdagssange selv, eller benytte sig af en kendt klassiker. Du kan også finde flere formler til tekster, hvor der blot skal byttes nogle få ord undervejs – så passer sangen lige til din 30 års fødselsdag. 

30 års fødselsdag med Karaoke

Lej et karaoke anlæg til din 30 års fødselsdagKaraoke er en japansk tradition. Man lejer et anlæg som afspiller forskellige sanges melodier og viser teksten på en skærm. Der er tilsluttet en mikrofon, så den modige karaoke-sanger kan høres i lokalet. Melodien går i gang og på skærmen kører teksten, hvor du skal starte med at synge, når teksten markeres. Dette er til stor underholdning for festens gæster. Japanerne dyrker det på barer og i rum, hvor man fx sidder som par og synger til hinanden. Karaoke er bare sjovt, kan bruges af alle og det gør kun fødselsdagen sjovere, når karaoke-sangeren ikke helt rammer de rigtige toner i melodien.

Måske der skal synges et stykke med Kelly Clarkson til fødselsdagen?

 

30 års fødselsdag med 90’er-tema

Tidligere var det 80’er-fester, der var det helt store. Nu har 90’erne dog naturligt nok taget over. Hvis du fylder 30 i den nærmeste fremtid, er du netop født i dette årti. Hvad med at sætte fokus på årtiet, hvor du trådte dine spæde barneskridt?

90’erne var årtiet, hvor Danmark blev Europamestre i fodbold, grunge var den helt populære musik- og modestil, der var økonomisk opsving, Buffalo-støvler var in, Baywatch og Beverly Hills var noget alle så i tv, Spice Girls og Oasis var kæmpestore osv.

Det er også oplagt at lave en quiz om 90’erne. Enten kun for fødselaren eller for hele selskabet delt op i hold. Hvem ved mest om det for længst forgangne årti? Det må komme an på en prøve!

Andre lege der kan indgå i 90’er festen:

  • Kåre aftenens flotteste 90’er-hår.
  • Dansekonkurrence – hvem mestrer de hotteste moves fra 90’erne bedst. Afspil fx Cotton Eye Joe eller Macarena og se hvordan selskabet forandrer sig til det klart mere festlige. 
  • Man kan bede nogle af gæsterne forberede et indslag – det kan være en tale om, hvem de kyssede med til Without You eller en danseopvisning fra dengang.
  • Musik-quiz – selvfølgelig med 90’er-musik.
  • Her er MANGE flere forslag til 90’er-aktiviteter

Nu har du fået en tur rundt i en del ideer til en 30 års fødselsdag. Benyt dig af dem, du kan bruge og smid resten væk. Og kan I nu have en rigtig god fest!